2021-10-10

Det finns tillfällen och platser där man vill montera en airlineskena men där de vanliga monteringssätten med skruv eller nitar inte passar. Det kan bero på olika saker, så som att man inte vill skapa hål och minimera risken för att fukt och vatten ska kunna komma in i konstruktionen. Detta gäller t ex ofta i så kallade sandwich-material, och vid marina applikationer. Att limma skenan är då oftast det bästa och starkaste alternativet.

För detta ändamål har vi en skena som är speciellt anpassad för limning: Skena med fläns för limning. Anpassningen ligger i att ytterst på skenan finns en kant som ligger an mot underlaget. Detta garanterar att de inre ytorna på skenan där limmet appliceras inte kan pressas för nära underlaget. Detta ger att man får den fogtjocklek som i regel krävs för att få maximal styrka i limningen. Med en skena med helt slät yta är risken att man av misstag pressar skenan för hårt mot underlaget och på så sätt trycker ut merparten av limmet som då inte får tillräcklig styrka.

Återförsäljare av lim kan hjälpa dig vidare med val av lim, detta är också beroende av underlaget där skenan ska monteras. Beakta alltid limtillverkarnas instruktioner samt yttre förhållanden så som temperatur och luftfuktighet som kan påverka limmet.

Detta behöver du

 • Lim av hög kvalitet. Vi rekomenderar t ex SikaFlex 292i eller MS polymer-lim.
 • Rengöringsmedel (följ limtillverkarens instruktioner)
 • Papper eller ren trasa
 • Maskeringstejp
 • Fogspruta passande limtuben
 • Slippapper eller slipnylon
 • Skyddsutrustning (följ limtillverkarens instruktioner)

 

Material som behövs

 

Steg 1 - Rengöring

Börja alltid med att rengöra ytorna noga. Detta är av absolut största vikt, minsta orenhet kan orsaka att limmet inte biter och släpper efter härdning.

Steg 2 - Maskera

Lägg sedan ut skenan på underlaget och maskera på underlaget runt kanterna på skenan. Detta är förstås inget krav men det minimerar rengöringen efteråt och gör att du får en snygg monteringen.

Steg 3 - Rugga upp ytorna och rengör igen

Vi rekommenderar sedan att rugga upp både ytan på skenan och, beroende på material, även ytan på underlaget med slippapper eller slipnylon för att ytterligare säkerställa vidhäftningen. Följ limtillverkarens instruktion! För vissa material och limmer kan det krävas att en primer används innan limning. Rengör igen efter detta steg.

Rengör och rugga upp ytorna

Steg 4 - Applicera limmet

Applicera limmet i två strängar längs skenan. Vi säger det igen - följ limtillverkarens instruktioner. I regel rekommenderas en triangelformad limfog när limmet appliceras.

Applicera limmet på skenanSteg 5 - Foga ihop skena och underlag

Därefter är det dags att sammanfoga skenan och underlaget.  Pressa ner skenan mot underlaget tills kanterna på skenan ligger an mot underlaget. 

Pressa samman skena och underlag


Steg 6 - Rengöring och härdtid

Skrapa bort det lim som trycks ut utanför skenan samt torka rent. Beakta limmets härdtid innan skenan belastas.

Färdigmonterad skena där man ser fogtjockleken


Vi hoppas att dessa steg hjälpt er på vägen och att ni får stor nytta av er lastskena.
Hör gärna av er vid funderingar och frågetecken.

  Varor som nämns i nyheten

 • Profil med fläns avsedd för limmad montering. 60 x 12mm. Längd upp till 300cm
  från 479,00 kr